sunnuntai 22. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: reunojen viimeistely, reunaohennukset


Seinien pahvituksen jälkeen oli vuorossa viimeistely.

Viimeistelyllä pinkopahvityössä tarkotetaan nupinaularivistöjen peittämistä n. 10 cm leveillä pinkopahvista leikatuilla suikaleilla, joista toinen, seinän keskiosaan päin tuleva reuna on ohennettu. Ohennus tehdään siksi, että seinäpinnasta tulee mahollisimman suora ja yhtenäinen.

Pienten "ovi seinien" viimeistelyn tein ensin jo aijemmin viikolla ja tänään ison ikkunaseinän viimeistelyn. Niinku muissaki työvaiheissa, myös tässä on monia tapoja riippuen tekijästä. Viimeistelynauhoja ei tarvitse laittaa jos nupinaularivistöjen päälle tulee ne peittävät listat, mutta ite laitoin lattianrajaan jalkalistojen alle kuitenkin. Mukavampi tapetoida suoraa seinäpintaa.



Ensin leikkasin 10 cm leveät, seinän sivun kokoset suikaleet pinkopahvista kynällä ja linjaarilla piirtäen viivan ja leikaten saksilla sitä pitkin.

Reunaohennukset voi tehdä ainaki muutamalla eri tavalla:

Toinen tapa on leikata linjaaria ja tapettiveistä apuna käyttäen suikaleen reunaan takapuolelle n. 2- 3 cm leveä ohut (ei pahvin läpi menevä) viilto, jota vasten on helppo repiä reuna.


toinen vaihtoehto on leikata viilto ja kostuttaa reuna esim. suihkupullolla tai kosteella sienellä ja sormien välissä nyhjätä reuna ohueksi.


vaihtoehtona on myös repiä reuna suoraan ilman minkäänlaista viiltoa seki tuli todettua ihan toimivaksi.


Reunojen ohennuksen jälkeen nauhat on valmiita seinään kiinnitettäviksi.


Liima-liisteriseosta sivellään nauhan alle tulevaan kohtaan runsaasti.


Sopivan mittaseksi leikattu nauha painetaan liimaan, ohennettu reuna sisäseinään päin ja painetaan tiukasti kiinni muovilastalla tai esim. paksusta kovasta pahvista tehdyllä palalla jos muovilasta on jääny vaikka kouluun tai semmosta ei ole lähimaillakaan.


kun suikale on liimattu seinään,
ylimenneet liisterit pyyhitään pois kostutetulla sienellä tai rätillä.



 Pahvit kupruilee taas liisterin kosteudesta.
Seinät jätetään kuivumaan.


Kun viimeistelynauhat on kuivunu seinät pingottuvat taas suoriksi.



Kulmien ja nurkkien viimeistely tehdään vähän eri tavalla.

Nurkkaa varten leikkasin yhden n.12cm leveän suikaleen ja 10 cm leveän suikaleen. Molemmista nauhoista ohensin toisen sivun. Ensin sivelin nurkkaan liima-liisteriseoksen ja painoin siihen 12 cm leveän nauhan niin, että käänsin nauhan reunan n. 2 cm toiselle seinälle.


Painoin pahvin nurkkaan tiukasti muovilastalla, niin että kulma ei jääny pyöreeksi ja liimasin seoksella 10 cm leveän nauhan toiselle seinälle osittain ensimmäisen nauhan päälle niin, että nauhan suora sivu tuli kulmaan päin. Laitoin varmuuden vuoksi vielä muutamia nauloja kevyesti pitämään kulmanauhoja kiinni.


Liisterit pyyhin kevyesti päältä sienellä ja seinät jäi kuivumaan.


 Roskaa riittää, mutta eipä juuri muuta ja neki on mahottoman helppo tuhota esim. sytyttämällä pieni roihu pihalle tai takkaan. Hyvin palaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti