tiistai 17. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: seinäpintojen dokumentointi



Seinäpintojen dokumentointi on yksi tapa säilyttää pala talon "historiaa". 

Me ei olla niinkään restaurointi ihmisiä. Ei haluta siis palauttaa taloa siihen alkuperäiseen kuntoon, mutta ehkä joku joskus tulevaisuudessa voi haluta ja näitten tietojen säilyttäminen on senki takia hyvä.

Aloitin salapoliisityön perjantai iltana ja tein löydökset joista jo viime päivityksessä mainitsin. Lauantaina seiniä purkaessa halusin avata koko seinäpinnan niin, että saisin alkuperäsen pinnan mahollisimman isolta alalta näkyville.

Ensimmäisen kerroksen hakeminen oli työn alla. 
Vettä ja suihkupulloa ei voinut käyttää apuna koska väri liukeni veteen. Piti repiä päällikerrokset pois kuivana.



alhaalla kuvissa tapettikerrokset vanhemmasta uudempaan 2. , 3. , 4. , 5. ja 6.



 

 Ikkunalistojen ja ovilistojen alta paljastui heti ensimmäisenä tää liila epämääräsesti kuvioitu tapetti. Ajattelin, että koko seinä on ollut tätä.


Kunnes löysin keskeltä seinää pahvien poiston jälkeen vielä tämmösen pienen pienen palan ja sitä ennen kotona tutkiessä olin löytäny vielä pienempiä paloja boordista ja kukkakuviosta.


Revin varovasti ikkunaseinän oikean puoleisia pahvi ja paperikerroksia pois. Tuntui lähtevän siitä kohtaa kaikkein parhaiten irti ja mitä paljastuikaan!


En odottanut, että alkuperänen pinta olisi tehty näin monimutkasesti.
Pinkopahvin päälle oli tapetoitu ruusukuvioisella tapetilla, joka oli kehystetty tolla liilalla kuviotapetilla. Boordit aina saumojen päällä. Seinän yläosa on oletettavasti maalattu valkosella liimamaalilla. Pinta ainakin näyttää samanlaiselta, kun mitä koulussa tehtiin.


Tutkimusteni mukaan huone on tapetoitu alkuperäsesti kokonaan ympäri tällätavoin.
Kehystetty oven ja ikkunanpielet liilalla kuviotapetilla ja boordeilla.
Ruusutapetti on varmasti ollut vähän kirkkaamman/tummemman värinen. Osa väristä istosi päällä olevan tapettikerroksen pohjaan.

Kun olin saanut tehtyä dokumentoinnin ja olin ottanut näytepalat, jotka liitän mun päättötyöhön poistin loputki pahvit seinistä.



Jätin pienen dokumentointisiivun tuleville remontoijille/restauroijille. Pintaan jätin kaikkia kerroksia, josta on helppo joskus halutessa ottaa näytteet. Ennen uuden pahvin laittoa kiristän suikaleen.


Enää jäi ongelmaksi nää sähkötyöt, joista eilen sähkömies käviki kytkemässä sähköt pois, joten tän päivän hommana oiski repiä vanhat johdot pois ja poistaa loput pahvit niiden alta ja päältä.


Dokumentointi jäi pikkusen kesken vielä pinkopahvien osalta. Täytyy vielä näytelevyjä tutkia ja selvittää onko pahvikerroksia ollut kaksi vai kolme ja kirjata kaikki nää tiedot paperille liitteeksi tai koneelle. Täytyy tiedustella opettajilta vielä miten kannattaa tehdä.

Nyt kun seinäpinnat alkaa olla puhtaat oon miettiny jo seuraavaa vaihetta, eli seinien suoristamista..
Ne ei meinaan oo lähelläkään suorat ja hirret on aika eri tasoissa. Jos laitan pahvikulmat niinku ennenki on laitettu ilman mitään kovempaa alle tulee kupruja jo heti pingottuessa..

Ajattelin ku meillä on jääny tota vaneria noista tallihommista..
et jospa tekisinki reunoille suikaleet siitä.. 
Se ei painu sinne hirsien väleihin niinku pahvi tekee ja kestää paremmin halkeamatta, kun laudasta tehdyt rimat.
Kuullostaako pöljältä?en tiiä.
Täytyy kokeilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti