keskiviikko 20. marraskuuta 2013

puuhellan kunnostus jatkuu..









Viime Perjantaina muurarit kävivät kylässä. Toivat mukanaan kasan tulitiiliä ja punatiiliä ja muurasivat meidän uunin kuntoon. Saatin luukkuki siihen kotaan mihin haluttiin vaikka oli pieni epävarmuus riittääkö uunin leveys tulipesää varten. Rakentamista oli mielenkiintosta seurata. Vanhan korjaaminen ku on aina soveltamista. 


Ammattilaisilta homma kävi nopeasti ja saivat sisustan kasaan ja meijän tuunatun hellan toivottavasti taas toimimaan. Se on tehty aikanaan niin, että toinen puuhellan hormi kiertää koko hellan ympäri alakautta lämmön tuoton maksimoimiseksi ja toinen hormi menee suoraan keittolevyn läpi ja ulos. Nyt on korjattu myös kuvan vasemmassa alakulmassa olevan tapin päässä oleva pelti, joka säätelee kumpaa hormia haluaa milloinkin käyttää, eli kuumentaakko koko muurin vaiko vaan tämän päädyn eli keittolevyn alustan. 
Luukku laitettiin näön vuoksi sovitukseen ja hyvältähän se siinä näyttää.

 Oiskohan tässä hommassa menny n. 6h, jos en ihan väärin muista.


Hella kuivui rauhassa viitisen päivää ja tänään ne kävi tekemässä homman loppuun.
Viimiset kivet muurattiin paikoilleen, samalla hellaa korotettiin muutamalla sentillä entisestä.

Vanha päältätäytettävä pesä täytettiin tiilillä umpeen ja taso valettiin suoraksi.


 Muuri päällystettiin vahvikekankaalla (oisko lasikuitua?) ulko-osa kauttaaltaan , joka kiinnitettiin laastilla, jos vaikka suojaisi vähän vanhaa muuria halkeilulta.


 Muuttuihan se parempaan suuntaan! Viikon täytyy antaa kuivua ja sit sais vetää pinnat kuntoon. 
Tässä nyt mietin ja pähkäilen mitä sen kanssa tehdään.. ajatuksena oli alunperin, että laittaisin laatat ala-osan muuriin, samaa laattaa ku välitilan tummempi ja ostettiin ne sillon valmiiksikki sitä varten. Nyt vaan muurari lyttäsi mun pitkä-aikasen idean ku sanoi, että seinät kuumenee sen verran, ettei laatat tuu pysymään niissä ehjinä vaan halkeilee ajanmyötä ku hella elää lämmönvaihtelusta :(


Mietin kyllä riskin ottamistaki ihan vaan JOS ne jostain syystä suostuiski pysymään siinä. 
Siinä tapauksessa oisin käyttäny erikoisliimaa, joka kestää lämpöä.
Muitten mielipiteitä kuunneltuani yritän luultavasti sit kumminki tehä siihen antiikkilaastilla jonku pinnan.
Oon kuullu, että sen levittäminen siististi saattaa olla vaikeeta, mut kerta haluan kokeilla tehä kaiken itse niin mikskäs en sitäki? jostain sitä tietoa ja kokemusta on saatava, niin hyvä harjotella näillä omilla pinnoilla ja todeta lopuks kokemusta rikkaanpana et perseelleen meni, mutta tulipahan yritettyä! =)
 
Mietin vaan, että jääkö mua kaivelemaan ihan älyttömästi jos en niitä laattoja siihen kokeile laittaa?
Kellään kokemusta siitä miten hyvin laatta kestää tommosessa paikassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti