torstai 4. heinäkuuta 2013

kaasuhella+kaasu-uuni

Meidän keittiövarustukseen kuuluu kaasuhella EKG 511111 X, jossa myös kaasulla lämpeävä uuni.

En oikeestaan tiedä mistä ajatus lähti. Oiskos ollu ehkä joku muutaman päivän sähkökatkos, kun asuimme muualla. Kauan olen sitä kumminki halunnu ja omaan kotiin piti tietty semmonen saada.



Samalla ku kyseltiin tarjouksia kodinkoneista kyseltiin myös näitä kaasu-vaihtoehtoja. Kaasuhelloja oli myynnissä jonku verran, mutta suurin osa niistä pelkkiä päällilevyjä ilman runkoa ja tietty ilman uunia. Hinnaltaan aika kalliita. Jos oikein muistan Gigantista olis saanu tilaamalla hellan, jossa oli sähkö-uuni ja sen hinta oli 600€ paikkeilla.

Suomessa taitaa kaasuhellat olla yleisimpiä ravintolakäytössä. Harvemmin näkee kenenkään kotona kys. laitetta. Onko se sitte se kaasun käsittely joka ihmisiä pelottaa vai se, että niitä ei oikeesti ole tarjolla?

Nykyään verkkokaupoista saa kyllä monenlaisia vaihtoehtoja. Nämä kuvat lainattu electrolux:in sivuilta.

Kaasuhellan ja uunin plussat ja miinukset omasta mielestäni:

plussat +
  • nopeus!!!
  • energiansäästö
  • toimii sähkökatkoksen aikanaki
  • savunharmaa, lasinen, lämmönkestävä suojalevy
  • uunin valo
  • ajastin
  • hellan laaja lämmönsäätely mahdollisuus
miinukset -
  • uunin epätarkka lämmön säätely
  • rosteripinta vaikea pitää puhtaana
  • hellan takaa tuleva kuumuus, kun uuni on päällä

Oon ollu erittäin tyytyväinen systeemiin, lukuunottamatta uunia, joka polttaa kaikki pohjasta ja jättää pinnan raa´aksi. Piirakat ja pizzat ym. joissa käytetään yleensä alta tulevaa lämpöä, taas onnistuu täydellisesti. Kakkupohjia esim. on turha yrittää tällä uunilla tehdä.

Oon yrittäny kysellä kaikilta vinkkejä ja neuvoja kys. ongelmaan ja eräältä vanhankansan ihmiseltä sainki neuvon laittaa pohjalle uunivuoan, jossa vettä. Toimii toisinaan, jos muistaa lisätä vettä riittävän usein ja vielä tulikuumaa semmosta. Muutaman lasivuoan uuniin räjäyttäneenä tiiän kertoa, että veden täytyy olla kuuminta mitä hanasta saa. Toisaalta taas vesi tekee uuniin niin paljo kosteutta että kypsymisessä tahtoo mennä aikaa. Uuni toimii hyvin myös, jos jaksaa pitää pienellä lämmöllä ja odottaa kauan, mihin ite en ikinä kykene! Seuraavaksi pitäis kokeilla laittaa uunin pohjalle laatta, joka keräis lämpöä ja tasais sitä.
Hevillä en luovuta vaikka monet kerrat onki käyny mielessä vaihtaa sähkö-uuniin takas!

Kaasua hellaan kuluu meijän mielestä suhteellisen vähän. Meillä kumminki jokapäivä ruokaa tehdään isolle porukalle ja usein kahdestikki päivässä. 11kg kaasupullo kestää meillä n. 1/2vuotta. Täyttö maksaa sen 20-30€ riippuen mistä hakee, yleensä meillä hakupaikka on ABC.

Kaasussa on se huono puoli, ettei se varota ku loppuu. Sen huomaa vasta sammuvasta liekistä ja silloin jää yleensä ruoka tekemättä, ellei lähe heti pulloa täyttämään. Kaasupullon hana on meillä kokoajan auki koska uunissa on itsessään stopgas toiminto, joka estää kaasun vuotamisen. Vasta kun säätönapin painaa pohjaan kaasu pääsee polttimolle.

Kaasusta en luovu! Viime vai edellisenä talvena ku oli 4 päivän sähkökatkos, tehtiin hellalla ja uunilla ruokaa ku normaalistikki, oli se mukavaa. Ja se nopeus vasta on kaiken kunkku!! Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti