keskiviikko 18. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: seinien puhdistaminen ja suoristaminen


Tänään pääsin pohjatöiden kimppuun. Niinku kaikki varmaan osaa ajatella, niin hyvin tehdyt pohjatyöt lähes tulkoon takaavat pintatöiden onnistumisen.


Pinkopahvitöissä pohjalla on suuri merkitys. Pahvi kun pingottuu se jättää näkyville kaiken ulkonevan seinästä, esim. hirsiseinien suuret epätasasuudet, ulkonevat oksakohdat tai naulankannat, jotka on jäänyt lyömättä pohjaan. Pohjatyöt viekin monesti enemmän aikaa, kun itse pintahommat.

Tässä mun projektihuoneessa hirsiseinät itsessään oli hyvinki epätasaset ja mietin millä saisin ne suoristettua. 

Pinkopahvityöhön kehitetyt pahvikulmat on sitävarten, että ne saa lyötyä nurkkiin kiinni huopanauloilla ja niiden pitäisi suoristaa kulmat ylhäältä alas asti. Pahvikulmilla kulmat oli alunperin tehtykki, mutta koska nurkat oli niin kierot olisi niiden alle jokatapauksessa pitänyt laittaa jotain vahvempaa levyä esim. kovalevyä ja tilkitä suoremmaksi, joten luovuin siitä ideasta.


Rimat olisi ollu toinen vaihtoehto, mutta tavalliset lautarimat olisivat korottanu seinäpintaa niin paljon, että ongelmia ois tullut työn jälkeen listotusten kanssa. En valinnut siis sitäkään vaihtoehtoa.

Päädyin pohdiskelemaan koivuvanerin käyttöä. Vaneri on ohutta, mutta kovaa ja kestävää, eikä painu  niin syvälle hirsien pohjiin naulatessa...




Alotin putsaamalla kaikki vanhat pahvit ja tapetit pois seinistä. Kun seinät oli puhtaat irrotin seinistä naulat jotka sain helposti lähtemään ja loput tiukassa olevat löin pohjaan asti.

Hirsien välissä oli sopivasti vanhaa pellava-, räsymatto-, ja sammaltilkettä, joten sitä en lähtenyt lisäämään ja väliseinät saivatkin olla ilman sen suurempia tilkkeitä.


Kun seinät oli puhtaat sahattiin sirkkelillä 4mm koivuvanerista n. 5-7cm leveitä pitkiä suikaleita, jotka kiinnitin seinään 50mm nauloilla. Vinkki! Jos vaihtoehtona on jotain muuta niin ei kannata käyttää naulapyssyyn tarkotettuja nauloja..ku kerran lyö vähä vinosti naula on heti solmussa..on tehty vissiin vähä pehmeemmiksi, kun tarkotettu lyötäväksi kovalla iskuvoimalla. Nimim. kasa vääntyneitä nauloja vieressä ennenku alkoi onnistumaan.



Naulasin vanerit aina sisäreunasta ajatellen pinkopahvin naulaamista..ettei osu naulat vahingossa samaan kohtaan ja toisaalta kun naulaa sisäreunasta ulkoreuna jää hieman ylemmäs jolloin vanerin reuna ei jää pahvin pingottuessa paistamaan alta.

Viimesenä hommana kiristin vielä dokumentointisuikaleen. Leikkasin alareunan mattoveitsellä auki, jolloin pahvi jäi roikkumaan vaan yläosasta seinään. Raotin ja kostutin liisteriharjalla pirskottaen vettä jokapuolelle..annoin vettyä hetken..

 
pingotin ja naulasin uudelleen seinään kiinni. Naulasin myös keskeltä pahvia revenneen kohdan kiinni, ettei jää repsottamaan uuden pahvin alle.


Sen jälkeen kiinnitin vanerisuikaleet myös tälle ikkunaseinälle. Tilkitsin vanereita laittamalla alle paloja samaista vaneria niille kohdille jossa hirret oli ulompana.
Pohjista tuli mielestäni hyvät ja vaneri käyttäytyi just niinku olin ajatellukki!

Lopullisesti selviää tietty vasta kun pahvit saadaan pingotettua seinille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti