lauantai 14. helmikuuta 2015

Pinkopahvityön aloitus: purkuhommia


Hiihtoloma tuli hyvään väliin ajatellen mun opinnäytetyötä. Lomaväsymystä ei kerkeä varmaan tulla edes, kun hommaa ja ohjelmaa on keksittynä ihan riittämiin.

Eilen kävin hakemassa työn aloitus inspiraatiota shoppailemalla tarvikkeet hommaa varten. 
Opettaja vinkkasi Halikon Rikalanmäellä sijaitsevasta antiikkiverstas wilma sta.
Aikasemmin olin käyny yhdessä Salon rautakaupassa kysymässä pinkopahvia ja vastaus oli: "ettei missään salon kaupoissa sitä varmaan ole hyllyssä, kun sitä käytetään niin vähän nykyään".



Niinpä kävin Rikalanmäellä ja mukaan tarttui rulla Paavo pinkopahvia, 0,5 kg nupinauloja, kieppi nupinauhaa ja kaksi kieppiä pellavatilkenauhaa.

Kuitissa luki maksettua 114€.
Pahvirulla maksoi 70€ alennuksineen.

Päätettiin hakea vielä suojamuovit samalla reissulla meijän ahkerimmin käytetystä rautakaupasta Passelista.

Yleensä en hirveesti perusta sitaateista ja sanonnoista, joita somessa tuppaa ihmiset käyttämään esim. "Se tunne kun...." mutta tähän kohtaan se sopii kun nenä päähän.





SE TUNNE KUN..OLET OSTANUT KAIKEN TARVITTAVAN JA HUOMAAT, ETTÄ NE OIS SAANU SEURAAVASTA LIIKKEESTÄ HUOMATTAVASTI HALVEMMALLA!

Se tunne on mulle ainakin hyvin tuttu..ja pikkusen ottaa päähänki välillä kun huomaa miten asiat on. Noh! tietää sitten ensi kerralla =) ja tulipa nyt ainaki tutustuttua antiikkiverstaaseen. 
Siellä oli niin paljon kaikkea mitä olisin voinut tarvita!




Muutama viikko sitten kävin ottamassa koepaloja seinistä dokumentointia varten ja eilis ilta menikin siinä mukavasti, niitä keittiönpöydän ääressä tutkien ja repien.



Sain hyvin tuntumaa eri tapettikerroksista ja pahvikerroksista. Ihan sata varma en ole miten dokumentointi oikeaoppisesti pitäisi tehdä, mutta kehitin oman tyylin ja koska ei ole kyseessä mikään restaurointi kohde, vaan ihan vaan remonttikohde niin sillä ei ole niin paljon väliä.  
Täytyy se oikea tapa opetella myöhemmin.






 Tänään aloitettiin työt siivoamalla huoneen seinänvierustat tyhjäksi. Huonekalut kasattiin nurkkaan johon ei laiteta pinkopahvia ja suojattiin lakanoilla, ettei pölyty.

Pinkopahvit oli pahasti kupruillu ja tosi löysällä. Repeämiä oli ikkunoitten ja ovien yläreunoissa. Ite pahvi- ja tapettikerrokset vaikutti kuitenkin vahvoilta.






Ajatuksena oli, että kiristäisin pahvit ja sen jälkeen pingottaisin päälle uuden pinkopahvin.. ajatukseksi se kuitenkin jäi. Tuntui pikkusen tyhmältä, että kirjotin pinkopahvin tutkielmaosuuteen näin: "Pinkopahvityössä viimeinen vaihtoehto tulisi olla vanhojen pahvien poistaminen kokonaan seinistä"...ja sit kuitenkin itse tein just niin. 


 Noh syitä siihen oli muutamia.. 
Ensinnäkin avasin pahvin alareunasta, niinkun kiristäessä kuuluukin ja huomasin, että päällikerroksen alla oleva pahvi on kiristetty jo ennestään. Se oli leikattu ihmeellisesti mistä sattuu paloiksi ja naulattu sen jälkeen takasin seinään. Sen päälle oli osittain liimattu, osittain naulattu toinen pinkopahvi ja jo kiristetyt pahvitki oli löystynyt sen verran, että oli kupruillut. 

Isoja kupruja oli siis monessa kerroksessa ja nurkissa olevat pahvikulmat, joita oli 2 päällekkäin eri pinkopahvikerrosten väleissä, oli nekin kuprulla ja osittain naulattukki jo kuprulle.

Alla olevassa kuvassa oli ihan siististi kiristetty pahvi keskeltä nauloilla.


Toinen syy oli vanhat alkuperäiset sähköjohdot, jotka kulki pinkopahvin alla. Jos pahvin olisi lähtenyt kiristämään niin olisihan ne sähköjohdot voinut leikata auki ja ottaa pois varmaankin, mutta koska paljastui, että kiristäminen on sen verran haasteellista niin helpompihan se on johtojenkin kannalta ottaa vanhat pahvit kokonaan pois.

Purkutöihin siis aloin työvälineinä, sorkkarauta varasa ja mattopuukko.



Ensin tietenkin irrotin jalkalistat ja ovi- ja ikkunalistat.




 Listojen alta paljastui nätti huopanaularivistö päällimmäisestä pinkopahvista.


 Tämän päivän pinkopahvin purku-urakka oli aika hidasta hommaa siitä syystä, että eilen pahveja repiessä ja tutkiessa tein löydön yhdestä pinkopahvipalasta..
salapoliisina yritin purkuhomman yhteydessä selvittää mistä on kyse.

löysin liilaa epämääräsesti kuvioitua tapettia, joka on hyvinkin vesiliukoista, palan pari senttiä leveetä mustaa kuvioitua boordia ja jotain maalipintaa tai tapettia, jossa näyttäisi olevan kukkasia.
Löydössä oli kuitenkin niin pikkuisen kaikkea, ettei saanut kuvaa mistä oli kyse. Niinpä selvittelin sitä samalla kun purin seinistä pahvi ja tapettikerroksia.

Se mitä seinistä paljastui selviää seuraavassa dokumentointiin liittyvässä päivityksessä.

Hyvää ystävänpäivää kaikille!!
meijän miehet pääsi yllättämään ja toivat työmaalle ystävänpäiväkukkia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti