perjantai 20. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: seinille pingottaminen, nupinaulaus


Vuotien kostuttua yön yli alkoi urakka!


Nupinaulat ostettiin antiikkiverstas Wilmasta..

Nupinauloja on eri kokosia riippuen pohjasta. 
Jos pohja on hyvä: kova ja suora lautapinta esim. voi käyttää pienempiä nauloja. Otin tähän mun hommaan isompia 25mm nupinauloja. Maksoi 14€/0,5kg

On laskettu, että 10 m matkalle riittäisi 0,5 kg nupinauloja oikeanlaisella siksaknaulauksella.
Siksaknaulaus tarkottaa naulojen hakkaamista vuorotellen ylemmäs ja alemmas nupinauhaa.
Oikeaoppisessa siksaknaulauksessa naulojen väli on 2,5-3cm. Seinän alareunassa naulat voi naulata suoraksi riviksi n. 3cm välein.

Vanhoja pahvipintoja tutkiessa nauloja oli säästetty runsaalla kädellä ja naulaus oli tosi harvaa. Liian harvasta naulauksesta voi olla haittaa.. mm. syy pinkopahvin repeämiseen ovien ja ikkunoitten yläpuolella voi olla liian harva naulaaminen.




Ensimmäisenä tein kuitenki liima-liisteriseoksen. Sekotin liisterin Pride pussitavarasta ohjeen mukaan ja lisäsin siihen erikeeperiä 1/3 liisterin määrästä. Muutaki samaan käyttöön tarkotettua liimaa voi käyttää. Joissain ohjeissa liimaa on enemmän ku liisteriä ja toisinpäin. 
Riippuu taas kuka tekee.


Kun liimaseos oli valmis leikkasin oven päälle ja reunoille tulevat pahvikaistaleet.
 Mittasin ja piirsin viivan, jota pitkin leikkasin saksilla.


Pahvin naulaaminen alotetaan keskeltä pahvin yläreunaa. Ensin naulasin kevyesti kiinni n. 30 cm välein yläreunasta. Kun yläreuna oli kiinni suoristin kädellä pahvia eli pingotin (ei tarkota venyttämistä) ja naulasin alhaalta. Kun pahvi oli molemmista päistä kevyesti kiinni lisäsin nauloja siksakkiin. 

(Nupinauhalla on tärkeä osa pahvituksessa. Jos nupinauhaa ei ole naulan ja pahvin välissä, pahvi repeää helposti pingottuessa. Nupinauha jakaa naulan puristuksen laajemmalle alueelle. 
Nupinauhaa on rullassa 50 m ja se maksaa n. 5€ rulla. Se on käytännössä pinkopahvia leikattuna valmiiksi 19mm leveeksi nauhaksi.)

Pahvin reunat jätin n. 10cm ovenreunojen ulkopuolelle ja naulauksen lopetin oven reunaan.


Oven yläpuolella olevan pahvin ylimenevät osat liisteröin liimaseoksella sivellintä käyttäen ja päälle liimasin oven reunoille tulevat vuodat. Pinkopahvin toinen reuna on valmiiksi jo rullassa ohennettu näitä saumakohtia ajatellen. Ohennettu reuna tulee aina saumassa päällimmäiseksi, 
ohentamattoman pahvin päälle.


Liimauksen jälkeen naulasin nupinauhan loppuun, molempien pahvien päälle saumakohdassa.


 Kun yläreuna oli naulattu, naulasin alareunan jonka jälkeen ovenpielet ja viimisenä nurkat ja reunat.


rajulta ja ryppyseltä näytti kun oli naulattu, mutta hetken kuivuttua..


oli pingottunu jo aikasta paljon ja tästäki kuvasta vielä kiristyi entisestään.
 Saman pingotushomman tein isolle ikkunaseinälle.

Ensin ikkunan ylä- ja alaosapahvi..taas 10cm yli ikkunan ja reunat roikkuivat irrallaan.


reunoihin liima-liisteriä keskelle..


ja toinen vuota laitetaan n. 10 cm limittäin. Reuna painetaan tiukasti kiinni joko muovilastalla, paksusta pahvista tehdyllä palalla tm. vastaavalla. Ylimenneet liisterit pyyhitään pois kostutetulla sienellä.


Kostean sauman päälle voi lyödä varmistukseksi vielä muutaman nupinaulan riviin ilman nupinauhaa, jotka poistetaan kun sauma on kuivunut.


Pinkopahvi!! nyt se on seinissä naulattuna. Odottelee pingottumista ja kuivumista.
Pingotusvaiheessa on hyvä jos ei olisi liian lämmin eikä vetoisa tila. Ne tekiät edistää pahvin kuivumista ja voi olla, että pahvit kerkeää kuivua jo ennenku on saatu seinälle jos on liian lämmintä. Kun lämpö ja vetosuus on pieni, pahvi kiristyy paljon seinäpinnassa ja tulee siisti lopputulos.
Ei siltä vielä näytä kosteena!

Naulariveistä ei tullu ihan niin suoria ja kauniita ku ois ehkä voinut..syytä oli kyllä jonku verran hirsiin jääneissä vanhoissa huopa-ja nupinauloissaki..joutui niitä väistelemään. Mut eipä niitä rivejä nää kun näissä kuvissa. Huominen päivä vierähtää hautajaisissa, joten Sunnuntaina hommat jatkuu viimeistelyn merkeissä!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti