sunnuntai 22. syyskuuta 2013

syksy täynnä synttäreitä!

Syksyn viimeiset synttärijuhlat on meidän talossa vietetty taas kerran! 

 


Nuorimmat kolme ovat kaikki syntyneet melkeinpä kuukauden sisällä toisistaan. Joka vuosi on hankaluuksia päättää kenen juhlat vietetään milloinki vai vietetäänkö yhteisjuhlia. Ketä kutsutaan, että kaikki mahtuu ja mitä leivotaan. Vanhempien poikien koulukaverisynttärit ollaanki hoidettu ostamalla karkit ja liput leffaan, saivat ottaa muutaman kaverinsa mukaan. Helppo, suht halpa ja hyvä konsti ja ovat tykänneet! 


Niin nopeasti ne vuodet vierii..tuntuu, että mitä vanhemmaksi tulee sitä nopeammin aika kuluu. 

Nyt meillä asustaa: 
Reipas ja itsenäinen, vähä ehkä jo murrosikänenki 12v, joka etsii itseään ja omaa identiteettiään. 
Vilkas ja innokas 10v, joka ei ihan aina jaksa keskittyä tylsiin koulujuttuihin tai kuuntelemiseen, kaiken sen kivan ja mielenkiintosen pyöriessä mielessä. 
Temperamenttinen, kaikesta kiinnostunu ja kyselevä 4v, joka haluaa tehdä ja päättää kaiken ITSE. 
Meidän itsepäiset päät koliseeki aika usein vastakkain tällähetkellä. 
Ja pieni ihana uhmaikänen "kainkoe","atroi","kuoauto"kuski 2v, joka haluaa olla ja tehä kaiken niinku "triträ" eli iskäki tekee. Kädet taskussa kävelemisestä, kahvin juomiseen ja tumppien suupielessä pitämiseen.<-vaikka tietääki sen olevan erittäin kiellettyä..siks niin hauskaaki varmasti Aaronin mielestä.

Leipomisessa oon siirtyny näihin uunittomiin versioihin ton meijän uunin haastavuuden takia. Aina ku ei jaksa piirakkaakaan juhliin paistaa ja kauniin ruskea pohjasista pullista ja täytekakuista voi vaan haaveilla. Mustaa tuppaa tulemaan tai jos ei mustaa, niin raakaa päältä ja sisältä. 

Hyviä ovat noi uunittomat versiotki, ehkä jopa parempia! Yritän kokeilla synttäreillä aina jotain uutta, ku tän remontin keskellä ei hirveesti ehi arkileipomisia tekemään.

Lisäänpä muutaman suosikkireseptiniki tähän, vaikkei tää nyt varsinaisesti mikään kotitalous blogi ookkaan!


Suklainen juustokakku

  • 175g digestive keksejä
  • 75g voita
  • 4kpl liivatelehtiä
  • 200g tummaa suklaata
  • 200g tuorejuustoa
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 2tl vanilliinisokeria
  • 2kpl keltuaisia
  • 2kpl valkuaista
  • 2dl kuohukermaa
 Murskaa keksit tehosekottimessa. Sulata voi ja lisää joukkoon. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Sekota tuorejuusto,sokerit ja keltuaiset. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja vaahdota kerma kolmannessa kulhossa. Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Yhdistä kaikki kulholliset ja lisää joukkoon jäähtyny suklaa. Sekota. Sulata kylmässä vedessä lionneet liivatteet kattilassa ja lisää vaahtoihin pienenä norona kokoajan sekottaen. Kaada vuokaan ja anna olla jääkaapissa yön yli kunnes kakku on hyytyny. Sihtaa päälle kaakaojauhetta.



Suklaa-Mustaherukkajäädyke


  • 200g(n.3dl)mustaherukoita
  • 3/4dl sokeria
  • 2rkl cassislikööriä/mustaherukkamehua
  • 2dl turkkilaista jugurttia
  • 150g vaaleeta/tummaa suklaata
  • 3 munaa
  • 2dl kuohukermaa

Soseuta marjat, likööri ja sokeri. Sekota jugurtti joukkoon. Erota valkuaiset ja keltuaiset. Sulata suklaa ja lisää joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä suklaa, kermavaahto ja valkuaisvaahto. Kaada vuokaan (1,8l) mustaherukka- ja suklaaseoksia kerroksittain. Laita pakastimeen vähintään 5h.

Kastele vuoan reuna kuumalla vedellä tai ota tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin sulamaan. Koristele ja tarjoile.



Ylimmän kuvan, jossa Safira rikkoo munia, nappasin hauskassa tilanteessa. Tais olla kevät-talvi. Olin alottamassa leipomista. Nostin kennollisen munia pöydälle ja mittakulhon. Safira seurasi vieressä puuhia ja kysyi monesti "saanko auttaa?" "voin rikkoa noita munia!" Kielsin, koska munia oli niin vähän ja ajattelin muutenki, ettei se ole ihan hänen ikäsensä hommaa. Lähdin välissä kumminki käymään jossain, oiskohan ollu vessassa ja ku tulin takas näky oli tämmönen. Safi oli jotenki ihmeen kaupalla saanu rikottua 3 munaa kuppiin ilman, että siellä oli yhtään kuoren palasta. Niinpä napsasin kuvan neidistä pahanteossa. Tai no hyvä tekohan se loppujenlopuks oliki!

Aaronin munan rikkomisista onki sit ihan toisenlaisia kokemuksia... Juoksen paikalle khh.sta pyykkejä laittamasta, ku kuuluu *poks*...* poks* ...*poks* pikkuäijä istuu keittiön pöydällä ja 12 munan laatikko on jo melkein kokonaisuudessaan tyhjennetty. Iso munalätäkkö vaan keittiön lattialla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti