sunnuntai 8. joulukuuta 2013

8.luukku

 Joulukoristeet

Nykyjoulun koristeet ovat peräisin 1800-luvun porvarisperheistä. Aikakauden sisustustyyliin kuului ylitse ampuva koristaminen ja tavarapaljous, joka tänään luokiteltaisiin lähinnä rihkamaksi. 
Jouluna koti haluttiin laittaa edustuskuntoon siivoamalla se perusteellisesti ja hankkimalla uutta vanhan ja kuluneen tilalle. Perusteellinen siivous kuului asiaan myös talonpoikaisessa joulussa, jolloin asuinrakennukset siivottiin ja tupien mustuneet seinät ja katot peitettiin puhtailla päreillä.

Euroopan joulunvieton esikuvamaasta Saksasta joulukoristemuodit levisivät ympäri maailmaa.
 Aika ajoin koristelutyyliä on pyritty yksinkertaistamaan ja luonnonmukaistamaan, mutta viimeistään 2000-luvulla on jälleen siirrytty säihkyvään, mitä moninaisimmissa sävyissä kimmeltelevään ja erittäin runsaaseen koristelutyyliin.

Sotien jälkeen Suomeen rantautui ikkunatähti. Betlehemin tähdestä muistuttava koriste syntyi Saksassa 1880-luvulla ja Ruotsissa se tuli yleiseksi 1930-luvulla. Ikkunatähteä jonkin verran nuorempi joulukoriste on oveen ripustettava kranssi. Ovikoriste, kuten valtaosa toisen maailmansodan jälkeen muotiin tulleista koristeista, on lähtöisin Yhdysvalloista.


Kuusen koristeiden lisäksi perninteisiä koristeita olivat mm.
himmeli, Tuomaanristi, joululintu ja joulukruunu jotka ovat alunperin länsi- ja eteläsuomalaisia talonpoikaisia joulukoristeita. Kattoon ripustettava himmeli rakennetaan rukiin oljista tai järviruo'oista yhdistämällä langalla koottuja neliöitä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Tuomaanristi ja joululintu ovat lastukoristeita ja puukonkäsittelytaidon mestarinäytteitä. Joulukruunu on puinen kynttiläkruunu, joka ripustettiin joulupöydän yläpuolelle valaisimeksi ja koristeeksi. Joulukruunussa puuvarteen kiinnitettiin eri tasoille kaksi ristikkoa, joiden sakaroissa oli kolot kynttilöille. Mallit niihin oli saatu kirkkojen metallisista ja puisista kattokruunuista. Pohjanmaalla rakennettiin myös päreistä ja punaisesta paperista lyhtyjä, joiden sisällä poltettiin kynttilää.

Perinteisten suomalaisten joulukoristeiden suosio hiipui 1800-luvun lopulla, mutta 1930-luvulta lähtien Marttaliitto kiinnostui maaseudun joulukoristeista ja niitä alettiin markkinoida aidon suomalaisen joulutunnelman luojina. Teko-ohjeita oli useissa lehdissä ja muun muassa kotiteollisuusyhdistykset järjestivät kursseja ja opastusta himmeleiden teossa.

 tämä kortti vuodelta -62

lähteenä joulukalenteriin käytetty:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti