maanantai 16. joulukuuta 2013

15.luukku

 Nuuttipukki

Ennen joulupukkia Suomessa liikkuivat sarvipäiset tapaninpukit, nuuttipukit ja monet muut kummajaiset, jotka kuuluivat joulun pyhien jälkeen kylillä taloista taloihin kiertäviin ilkamoiviin kulkueisiin. Nimi pukki periytyy hahmolta, joka maaseudulla kierteli pukinsarvet päässään ja tuohinaamari kasvojen suojana talosta taloon kerjäten ryyppyjä ja kestitystä ja pelotellen lapsia.

Loppiaisen jälkeinen päivä 7.1. pysyi kansan suussa ja teoissa nuutti-nimisenä, vaikka kalentereissa Pyhä Knut eli Nuutti siirrettiin tammikuun 13. päivään. 

Taloissa kierteli aikuisia ja nuorisoa kärttämässä oluenloppuja juodakseen. Jalan tai hevoskyydeillä liikkuvat seurueet olivat useimmiten pukeutuneina "nuuttipukeiksi", "morsiamiksi", "muoreiksi" ym. tai kuljettivat mukanaan "Nuutti-Paronia" tai muuta erikoisesti vaatetettua olentoa.

Satakunnassa hiiva- eli nuuttipukin päässä oli paperihiippa tai pukin tai lampaan nahka. Nahkaisessa naamarissa oli reiät silmille, nenälle ja suulle, leuassa rohdinparta. Jalatkin ympäröitiin vohlan tai lampaan nahoilla, toisena jalkana saatettiin käyttää hevosen kaviota. 
Jos talosta ei annettu sahtia, pukki vei tynnyristä tapin.

Paroonilla oli tuohesta naamari, oljista takki, lakki ja pamppu sekä vyössä paljon tiukuja ja pitkä puumiekka. Kiusattuna tai tunnistamisen uhatessa parooni käytti virtsaan kasteltua pamppuaan.


Suomessa nykyisenlainen joulupukki vieraili aluksi säätyläiskodeissa. Kaupunkilaisten joulupukki syrjäytti tieltään vähitellen tapanin- ja nuuttipukit. 

 kortti vuodelta -45

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti