torstai 4. huhtikuuta 2013

Ensikierros omassa kodissa


Tältä se meidän koti sitten näytti ensisilmäykseltä ku saatiin avaimet. Talo koostui oikeestaan kolmesta eri "asunnosta". Oikea- ja vasen puoli ja yläkerta.
Oikean puoleisesta ulko-ovesta kun astui sisään ensimmäisenä oli tietty eteinen.

Eteisestä käynti keittiöön.(oik.olevassa kuvassa) Ja yläkertaan johtaviin rappusiin käynti erillisestä ovesta eteisestä.(alla olevassa kuvassa)






Keittiössä oli ihanat vanhanajan kaapistot ja kukkatarroja muovi"kaakeleissa"!
Seinissä harmaa tapetti joka oli mustunu ja katossa pinkopahvi peittämässä (meijän kannalta suojaamassa)kaunista vihreää helmipaneeli kattoa. 
 
Verhot peitti koko komeuden eli mahtavat kaarevat ikkunanpielet.






Ja tässä mun ehdoton suosikki ja suojelukohde, leivinuuni ja puuhella! Vähän pehmenny tiilet puuhellan alaosasta, varsinki luukkujen ympäriltä.
  
Öljylämmitin komeili olkkarin nurkassa takan paikalla ja nojatuoliki oli parhaat päivänsä nähny jo aikaa sitte.


 Olohuoneessa samanlainen harmaa tapetti. Katto oli vuotanu ja kastellu ikkunan yläosan(kuva vas.ala.) ja huoneen nurkkaa pitkin valui sateella vesi.
Paljon vanhoja 10 ja 20-luvun kirjoja löytyi kirjahyllystä.

Toiselle puolelle taloa "toiseen asuntoon" hypättäessä tyyli muuttui. Tästä huoneesta tuli meijän nykynen makuuhuone. Punanen kokolattiamatto oli hirveessä kunnossa ja keränny kaikki vuosien hajut itseensä. Seinillä oleva tapetti oli kaunis, mut samoin ku edellisten huoneiden..oli seki mustunu ja ikkunoista oli valunu vesi sisälle. 

                                                                          
Toisella puolen taloa oli myös keittiö, jossa kaapit ja puuhella nurkassa. Tähän toiseen keittiöön oli rakennettu komero suoraan ikkunan eteen ja täytetty ikkuna-aukko sahanpuruilla, jotka oli kastunu ikkunasta tulleen kosteuden takia ja tietenki mädännyttäny koko ikkunan karmeineen.(kuva vasem.) Seinissä oli pinkki sieltä täältä repeilly tapetti ja kuten toisellakin puolella näitä laattalevyjä hellan ja tiskialtaan takana.
Tässä vasemman ulko-oven takaa paljastuva eteinen ja sen takana oleva toinen keittiö. Tämän eteisen(oik.ala.) paikalla nyt vessa ja kys. keittiön tilalla nyt khh ja kylpyhuone.


















Yläkerran portaikkoon oli molemmista eteisistä ovi ja portaikko oli erittäin jyrkkä ja kapea. Portaat nousi kylmään vinttiin jonka koskeus keskellä oli ehkä just 170cm koska ite pystyin kulkemaan kumartumatta. Sieltä löytyi kaikenlaisia aarteita, mutta niistä myöhemmin...



Yläkerrassa oli kaksi rakennettua huonetta, joissa molemmissa ikkunat. Huoneet oli rakennettu täyteen pieniä komeroita ja sängyille oli tehty syvennykset. Kosteutta oli katon kautta tullu myös yläkerran puolelle.

Tässä se muurahaisten vaivalla tehty pesä yläkerran sänkyyn..

 Ulkoseinistä oli lähteny laastit osittain. Tämä takaseinä oli eniten rapistunu. Katosta puuttui raystäät kokonaan ja vesi lensi suoraan seinille tehden ajan saatossa tuhoja pintarappaukselle.



 Tontilla oli  myös läpi mädäntyny sauna ja lahonnu liiteri, josta katto oli jo osittain romahtanu keskeltä alas. Arvottomia molemmat.


 Talo sai uuden mahdollisuuden ja elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti