torstai 22. elokuuta 2013

aarteita osa 1..vanhojen tuolien kunnostus



 Uusien huonekalujen vaihto vanhoihin alkoi, ku n. 3 viikkoa sitte päätin mennä kellariin kaivelemaan aarteita, jotka oltiin sinne taloa raivatessa sullottu. Raivattiin kiireessä huonekalut talteen kellariin sen enempää niitä tutkimatta ja nyt oli hyvä hetki tutkiskella niitä tarkemmin.

Ajatus oikeestaan lähti siitä, ku meidän keittiössä olevat Ikean (käytettynä ostetut) rottinkituolit alkoi olla aika surkeessa, kynityssä kunnossa. Jostain syystä lapset ei pysty pitämään näppejä erossa pystyyn nousseesta rottingin päästä vaan palasia löytyi, joka ruokailun jälkeen tuolien ja pöydän alta, vaikka kuinka siitä sanoi.

Loppujen lopuks parin tuolin istuinosa oli vaan "haihtunu" ja tukinarujen päällä meni enää muutama rottinginpätkä poikittain.
Hirveeltä näytti. 
 


Ensimmäisenä toin sieltä pari viikkoa sitte nojatuolin, joka on nyt meidän olkkarin nurkassa.
K-tuoli, oiskos Askon valmistama.. 1940 luvulta ehkä?
tuoli oli alkuperäsessä kunnossa. Toisen käsinojan kaareva osa oli noussu pystyyn.
Se kasteltiin ja taivutettiin puristimen avulla takas muotoonsa. 
 Istuinosa oli nukkaantunu, niin heitin päälle ruskean lampaantaljan.


 Ku olin sen saanu sovitettua paikkaansa haettiin puiset käsin tehdyt tuolit. 3 normaalin ruokatuolin kokoista ja yksi isännän tuoli. Saman mallinen, mutta puolet leveämpi ja käsinojilla.
Pienet tuolit suunnittelin ottavani keittiön pöydän ääreen ja ison vein vanhan hyllykön viereen makuuhuoneeseen, joka seki talosta peräisin. 

Tuolit vaati vähä fiksailua ennen käyttöön ottamista.
Viilut oli osittain irronnu liimoistaan ja reunat repsotti. Istuinkangas oli aikansa nähny. 
Erittäin likanen ja haalistunu. Joskus ollu sinertävä kuvioinen. 
Lakka oli pysyny tosi hyvässä kunnossa ei ollu mistään lohkeillu.

Liimattiin viilut ja puupalikat paikoilleen ja puristimien kanssa yhteen.


Pohjaan oli kirjotettu asiakkaan nimi ja paikkakunta. Tuolin numero oli myös merkattu.


Kankaat ostin eurokankaan jämäpala laatikosta. Toinen pala makso 8€, toinen 4€.
Katoin kaupassa, että kangas oli vähä vihertävä ja otin vaan pienemmän palan. Kun tulin kotiin ja katoin niin ei näyttäny enää yhtään vihreeltä. Harmitti etten ostanu sitä toistaki, ku oli niiin kaunista ja sopi todella hyvin tuoleihin. Onneksi äidilläni oli asiaa Saloon niin kävi hakemassa toisenki palan pois.

Istuinkankaan vaihto kävi helposti. Pohjasta kaksi ruuvia auki ja vanha kangas pois. Nastojen nyppimisessä meni hetki. Alle oli laitettu vaalea kangas aikanaan ja sit eiku uus kangas päälle, kireeksi ja ruuvit kiinni. Naulaamaan en ruvennu kangasta. Nyt on helppo ottaa pois ja heittää koneeseen, ku sotkeentuu ja liitokset oli sen verran kireät ettei kangas pääse liikkumaan pois väleistä.

  

Tuoleja oli siis vaan 3. Loput tuolit sain äidiltäni. Pöytään tulee siis kahenlaisia ja värisiä tuoleja. Mutta tuleeko samalla istuinkankaalla vai ei?? se jää nähtäväksi. Riippuu ihan siitä, riittääkö kangas vai täytyykö lähteä metsästämään uutta loppuihin 4 tuoliin. Ei stressiä. Niitten tuolien entisöinti onki sit ihan toinen tarina. Myös vanhoja tuoleja, heinää istuinten pehmusteena ym. mukavaa! Seuraavaksi niiden kimppuun! makuuhuoneen tuoli saa vielä odottaa hetken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti