torstai 17. huhtikuuta 2014

jokavuotiset klapitalkoot


Viime viikonloppuna pidettiin ne jokavuotiset klapitalkoot. 
Kiitokset talkooväelle!!!
Puuta vaan oli tälläkertaa hieman enemmän ku aijempina vuosina.

Onneksi saatiin naapureilta traktorit lainaksi ja hydraulinen halkasutunkki ja klapikone käyttöön.
Kaivinkone oli myös apuna puiden nostelussa.

3 iltapäivää karsittiin ensin rankoja ja kannettiin risuja kasaan.
Nopeasti tuntui homma luistavan ku oli hyvät apuvälineet ja välillä vähän talkooväkeäki auttamassa.


 Lauantaina päästiin ite klapeja tekemään. 
Sahattiin metrin pitkiksi pölkeiksi, jotka halkastiin tunkilla 4-8 osaan ja siitä klapikoneeseen. Pienet rangat vedettiin klapisirkkelillä sopiviksi polttopuiksi.

Puolet halkastuista puista oottaa vielä pihalla ja pieni kasa rankoja. Toinen samanlainen pitkä päivä niiden kimpussa vielä menee.  

Takapihan puuton ja raivattu maisema näyttää nyt vaan karulta hiekkakentältä.


 Onneksi toinen vanhoista omenapuista selvisi ison koivun kaadosta pelkällä yhden ylä-oksan katkeamisella.
Se pitäis sahata kauniisti pois ja alhaalla oleva laho oksa myös.

Kaivinkoneesta oli paljon hyötyä myös kantojen poistossa. Takapihalta nypittiin kaikki 3 kantoa pois. Muutama vuosi sitte kaatuneen ison vaahteran ja nyt kaadetun koivun ja omenapuun. 
Kunnon kraaterit joutui kaivamaan ennenku sai isojen puiden juurakot ylös maasta ja painoaki sen verran ettei ihan noin vaan kaivinkoneella edes liikutella toiseen paikkaan.
On se puun maanalainen elämä vaan ihmeellinen asia...



Oon niin onnellinen että nyt ollaan jo siinä rakennusvaiheessa, että on tullu mieleen mitä tän pihan kanssa tehdään. Mitä puita ja pensaita ja mihin järjestykseen kaikki laitetaan. Aijemmin ei olla voitu edes haaveilla ku tiedetty, että täytyy uusien rakennelmien takia ajella pihaa ympäri raskailla koneilla ja kaikki tuhoutuisi.

Puutarhasivustot onki ollu nyt kovan tutkinnan alla ens kesää ajatellen ja pikkusen tätäki.

Pitkän aikaa ollaan kuitenki jo tiedetty, että halutaan norjanangervoaita takapihan tienreunaan ja se ois vähän niinku tän viikonlopun heiniä. Alkuviikosta tehtiin ura ja laitettiin uudet mullat odottamaan istutusta, jospa tänään haettais sit taimet ku kaupungille muutenki asiaa! :)


tiistai 1. huhtikuuta 2014

koivuTONharjuko kohta????





Viikko sitte pikkusen kirpasi kun kuulin, että meidän pihan komeat koivuvanhukset kaadetaan. 


Tottakai se oli tiedossa, että ne joudutaan kaatamaan koska ovat niin lähellä taloa ja niin vanhoja että kaatumisen mahdollisuus oli jo aika suuri. Sitä riskiä ei voitu ottaa että joku rakennuksista mahollisesti tuhoutuisi kaiken tämän tehdyn työn jälkeen.

Maanantai aamuna metsuri tuli sahansa kanssa pihalle ja naapuri traktorinsa ja vinssinsä.




Kaikki puut pihan keskeltä rakennusten välistä kaadettiin.


ja takapihan suuri ja mahtava koivu.

 

Puiden kaato oli metsurilta oikea taidonnäyte!

Tilat oli niin ahtaat ja puut piti kaataa sikinsokin rakennusten väleihin. 
38 vuotta metsurin työtä tehneenä hän hoiti kuitenkin homman helpon näköisesti ja siinä kahvipöydässä jutellessa opin taas paljon uutta.

Koivu on kuulemma puu joka pitäisi kaataa viimeistään 30 vuotiaana. Sen jälkeen se alkaa lahota ja kaatumisvaara suurenee. Männyt saa kasvaa kauemmin. Meidän pihakoivut on arviolta yli 100 vuotiaita ja kun ihmeteltiin vesan kanssa halkeamaa yhdessä rungossa ja kysyin siitä, niin pihan keskellä oleviin koivuihin oli useampiin iskeny salama. Salama iskee usein kuulemma samaan paikkaan. Isoissa metsissäki voi olla monta puuta vierekkään joihin salama on iskeny vaikka muu metsä ympärillä ei olisi vahingoittunu.
Eli asutaan näemmä vaarallisella paikalla. Jonku näkönen ukkosenjohdatin saattais olla paikallaan.

Hän kertoi myös, että jos koivu saa tähän aikaan keväästä haavan voi se alkaa lahottamaan itseään. 
Keväisin ilmassa on paljon maan pinnalta nousevia itiöitä sieniä ja homeita ja jos itiö pääsee haavaan se vie taudin suoraan puun sisään. Eli varsinki keväisin tulis puita suojella pahemmilta kolhuilta. 




Ainoa mikä pikkusen jäi harmittamaan oli sireenipuskat ja toinen omenapuu, jotka jäi puiden alle. Sireenipuskat oli tarkotuski siirtää joten ne ei niinkään haittaa vaan sirretään mitä niistä jäljelle jäi.





 Läheltä liippasi rakennuksia. Onneksi oli taitava mies hoitamassa homman ja vahingoilta vältyttiin.

Eilen karsittiin etupihalle kaadettuja puita talkoovoimin.
Hauskaa homma on ja sitä riittää "muutamaksi" päiväksi. 10 paksua runkoa pitäis tehdä klapeiksi ja oksat raahata haketuskasaan. Onni että on nyt kaivinkone apuna siirtelyssä ainaki jonku aikaa. 


Paljaalta näyttää piha.


Ens syksynä onki vuorossa sit noi tallin vieressä olevat koivut jotka on jo 2m maan alla alaosastaan tän mäen laajennuksen ansiosta.

Meidän tontti on nimeltään koivuharju.. täytyy istuttaa lisää niitä ettei tarvi nimeä lähteä muuttamaan ku koivut senku vähenee. Onneks meillä on sentään toi kasvava koivumetsä tuolla alhaalla
 joka vähä antaa anteeksi näille huutaville moottorisahoille!