Lucian päivä
Pyhä Lucia oli neitsyt, joka surmattiin uskonvainoissa Sisilian
Syrakusassa vuonna 304 jKr. Lucia oli syntyisin varakkaasta
syrakusalaisesta perheestä. Hän kääntyi kristinuskoon äitinsä
parantuessa vakavasta sairaudesta ja lupasi elää loppuelämänsä
neitsyenä. Lucia oli yksi suosituimmista marttyyreista jo 300-luvun
päättyessä.
Keskiajan lopulla Luciaa alettiin kunnioittaa sokeiden ja
silmäsairaiden suojelijana. Siihen lienee vaikuttanut yhteys pyhimyksen
nimen Lucia "Valotar" ja latinankielisen sanan lux=valo välillä. Pyhän
Lucian muistopäivä liittyi keskiajalla nimenomaan vuoden pisimpään yöhön
ja sen aikoihin vietettyyn keskitalven juhlaan, jonka jälkeen päivä
alkoi taas pidentyä. Sen vuoksi Lucia oli vertauskuvallisesti "valon
tuoja", joka viittasi myös valonkantajaan, Luciferiin.
Lucian
päivän vietto on tullut Suomeen Ruotsista, jossa sitä tiedetään
vietetyn jo 1700-luvun puolen välin tienoilta. Uskotaan, että Suomessa
Lucia-juhlaa olisi vietetty jo vuonna 1898 Turun ruotsalaisessa
naislyseossa. Varmuudella tiedetään, että Vöyrin kansanopistossa
vietettiin Lucian päivää vuonna 1913.
Suomen Lucia kruunataan
Helsingin Tuomiokirkossa ja kruunaamisen jälkeen Lucia-neito esiintyy
Tuomiokirkon portailla tonttujen kanssa ja Lucia-kulkue kiertää
Helsingin keskustassa.
Ensimmäisen kerran Suomen Lucia kruunattiin 1930-luvun alussa ja säännöllisesti vuodesta 1950 lähtien on Lucian päivään kuulunut kulkue
Lucian päivän aamu on ennen ollut vanhojen kaupunkien
triviaalikouluissa ja lukioissa perinteinen lukukauden päättäjäisjuhlan
aika.
Lucia-laulun sävelmä on
alunperin napolilainen barcarole eli paikallisten kalastajien venelaulu,
jossa kerrotaan Napolin satamakaupunginosasta, sattumoisin nimeltään
Santa Lucia. Me laulamme sitä Pyhälle Lucialle omistetuin sanoin joulun
aikaan ja tietysti Lucian päivänä.
kortti vuodelta -63
Lucia-pullat
Lucia-pullat
eli lussekatter kuuluvat Lucian päivään. Ne ovat sahramilla maustettuja
ja rusinoilla koristeltuja vehnäpullia, jotka leivotaan usein s
-kirjaimen muotoisiksi. Pullien keltainen väri symboloi valoa.
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 0,5 g sahramia
- 2 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 13-15 dl vehnäjauhoja
- 150 g margariinia tai voita
Koristeluun: rusinoita
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sahrami, sokeri ja muna. Lisää puolet jauhoista ja vatkaa voimakkaasti hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Alusta kimmoisa, kulhon reunoista irtoava taikina. Peitä astia ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat jauhotetulla työpöydällä. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat edelleen noin 15 palaan. Muotoile palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (noin 20 cm) ja rullaa tangon päät eri suuntiin kierteelle. Peitä ja kohota 30-45 minuuttia. Voitele pullat rikkivispatulla munalla ja koristele rusinoilla. Paista uunin keski-osassa 225 asteessa 8-12 minuuttia, pullien koosta riippuen.
Vinkki: Voit lisätä taikinaan myös purkillisen rahkaa (250 g). Lisää rahka yhtä aikaa suolan, sokerin, sahramin ja kananmunan kanssa. Tarvitset myös hieman enemmän jauhoja (n. 2 dl lisää).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti