Seuraavana vuorossa olis talon paikkarappaus ja rapattujen pintojen maalaus.
Rappauksen tulee hoitamaan vanhankansan rappari, jolle on tuttua entisöintimuuraus ja rappaus. Koepalan hän haki seinästä jo viime syksynä ja on tutkaillut sitä ja tarkkaillu sen rakennetta.
Laastissa näyttäis olevan joukossa sormenpään kokosia kiviä ja muurari epäili, että laastiin itsessään on ehkä sekotettu jotain kellertävää väriainetta.
Sileät pinnat on hierretty ja ikkunan reunat viistetty kauniisti, harmi vaan, viisteet ei oo tahtonu pysyä paikallaan vaan monesta kohtaa halkeillu pois. Oiskohan syy puun ja laastin kosketuksessa ja puun elämisessä?
Khh ja mh puoleisella seinällä ikkunanpielirappaukset ovat selvästi eri luokkaa, kun muualla. Pinta on luultavasti korjattu joskus ja vanhan röpöpinnan päälle on jääny uutta laastia, eikä sitä olla siistitty pois.
Röpöläinen pinta itsessään on pysyny ajansaatossa suht hyväkuntosena. Syyksi muurari epäili sen tekotapaa.
Pinta tehty käsirappauksena ja luultavasti vedetty lastalla tms. nystyrät ylös ja sen jälkeen vielä hakattu kohtisuoraan risupuskalla tm. koska jälki epätasaista ja kolot osittain suuria hyvin säilyneissäki kohdissa seiniä.
Kalkkitiilet, joista talo on rakennettu ovat pysyneet hyvässä kunnossa vaikka eteläseinä onkin ala-osasta menettäny melkein kaiken suojakerroslaastin ja seinän puoleenväliin laasti on tyhjän päällä eli joudutaan hakkaamaan alas ennen paikkarappausta. Heti ku telineet saadaan rakennettua alkaa muurarin hommat ulkopinnan kanssa. Innolla odotan lopputulosta, saako siitä tehtyä yhtään samannäkösen ku alkuperänen vai erottuuko valmiina selvästi vanhasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti