lauantai 28. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: pohjamaalaus ja muurin pikapaikkaus


Huh! nyt voi ehkä jo huokasta pikkusen helpotuksesta! pingotus näytti onnistuneen ja enää ois vähä tutumpia hommia niinku maalausta ja tapetointia. Mut sitä ennen..

eteen tuli vielä yks "ongelma". Mitä tolle muurille tekis?
Kakluunin takana oleva muuri on joskus ties milloin ensin paperoitu vanhalla sanomalehdellä jonka päälle maalattu ja joku joskus sen jälkeen on sen tapetoinut.

Itse olisin repinyt tapetit ja sanomalehdet, puhdistanu muurin, tasottanu ja laittanu antiikkilaastin mutta äitin kanssa juteltua aikaa siihen menis liian kauan, joten päädyttiin pikapaikkaukseen ja tapetointiin.


Revin irrallaan repsottavan tapetin  ja teippipaikkaukset pois ja sivelin revityt kohdat liimavedellä.


Tein pinkopahvista repimällä paikkapaloja jotka liimasin reikien päälle.
Ihan kokeilu mielessä tämmönen juttu.


Kun pinkopahvipaikkaukset oli kuivunu, maalasin muurin otex-alkydipohjamaalilla.

 

kuten myös kaikki seinätki. Ohensin pohjamaalin ja telasin seiniin.







 Kuivumista ootellen!

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: reunojen viimeistely, reunaohennukset


Seinien pahvituksen jälkeen oli vuorossa viimeistely.

Viimeistelyllä pinkopahvityössä tarkotetaan nupinaularivistöjen peittämistä n. 10 cm leveillä pinkopahvista leikatuilla suikaleilla, joista toinen, seinän keskiosaan päin tuleva reuna on ohennettu. Ohennus tehdään siksi, että seinäpinnasta tulee mahollisimman suora ja yhtenäinen.

Pienten "ovi seinien" viimeistelyn tein ensin jo aijemmin viikolla ja tänään ison ikkunaseinän viimeistelyn. Niinku muissaki työvaiheissa, myös tässä on monia tapoja riippuen tekijästä. Viimeistelynauhoja ei tarvitse laittaa jos nupinaularivistöjen päälle tulee ne peittävät listat, mutta ite laitoin lattianrajaan jalkalistojen alle kuitenkin. Mukavampi tapetoida suoraa seinäpintaa.



Ensin leikkasin 10 cm leveät, seinän sivun kokoset suikaleet pinkopahvista kynällä ja linjaarilla piirtäen viivan ja leikaten saksilla sitä pitkin.

Reunaohennukset voi tehdä ainaki muutamalla eri tavalla:

Toinen tapa on leikata linjaaria ja tapettiveistä apuna käyttäen suikaleen reunaan takapuolelle n. 2- 3 cm leveä ohut (ei pahvin läpi menevä) viilto, jota vasten on helppo repiä reuna.


toinen vaihtoehto on leikata viilto ja kostuttaa reuna esim. suihkupullolla tai kosteella sienellä ja sormien välissä nyhjätä reuna ohueksi.


vaihtoehtona on myös repiä reuna suoraan ilman minkäänlaista viiltoa seki tuli todettua ihan toimivaksi.


Reunojen ohennuksen jälkeen nauhat on valmiita seinään kiinnitettäviksi.


Liima-liisteriseosta sivellään nauhan alle tulevaan kohtaan runsaasti.


Sopivan mittaseksi leikattu nauha painetaan liimaan, ohennettu reuna sisäseinään päin ja painetaan tiukasti kiinni muovilastalla tai esim. paksusta kovasta pahvista tehdyllä palalla jos muovilasta on jääny vaikka kouluun tai semmosta ei ole lähimaillakaan.


kun suikale on liimattu seinään,
ylimenneet liisterit pyyhitään pois kostutetulla sienellä tai rätillä.



 Pahvit kupruilee taas liisterin kosteudesta.
Seinät jätetään kuivumaan.


Kun viimeistelynauhat on kuivunu seinät pingottuvat taas suoriksi.



Kulmien ja nurkkien viimeistely tehdään vähän eri tavalla.

Nurkkaa varten leikkasin yhden n.12cm leveän suikaleen ja 10 cm leveän suikaleen. Molemmista nauhoista ohensin toisen sivun. Ensin sivelin nurkkaan liima-liisteriseoksen ja painoin siihen 12 cm leveän nauhan niin, että käänsin nauhan reunan n. 2 cm toiselle seinälle.


Painoin pahvin nurkkaan tiukasti muovilastalla, niin että kulma ei jääny pyöreeksi ja liimasin seoksella 10 cm leveän nauhan toiselle seinälle osittain ensimmäisen nauhan päälle niin, että nauhan suora sivu tuli kulmaan päin. Laitoin varmuuden vuoksi vielä muutamia nauloja kevyesti pitämään kulmanauhoja kiinni.


Liisterit pyyhin kevyesti päältä sienellä ja seinät jäi kuivumaan.


 Roskaa riittää, mutta eipä juuri muuta ja neki on mahottoman helppo tuhota esim. sytyttämällä pieni roihu pihalle tai takkaan. Hyvin palaa!

perjantai 20. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: seinille pingottaminen, nupinaulaus


Vuotien kostuttua yön yli alkoi urakka!


Nupinaulat ostettiin antiikkiverstas Wilmasta..

Nupinauloja on eri kokosia riippuen pohjasta. 
Jos pohja on hyvä: kova ja suora lautapinta esim. voi käyttää pienempiä nauloja. Otin tähän mun hommaan isompia 25mm nupinauloja. Maksoi 14€/0,5kg

On laskettu, että 10 m matkalle riittäisi 0,5 kg nupinauloja oikeanlaisella siksaknaulauksella.
Siksaknaulaus tarkottaa naulojen hakkaamista vuorotellen ylemmäs ja alemmas nupinauhaa.
Oikeaoppisessa siksaknaulauksessa naulojen väli on 2,5-3cm. Seinän alareunassa naulat voi naulata suoraksi riviksi n. 3cm välein.

Vanhoja pahvipintoja tutkiessa nauloja oli säästetty runsaalla kädellä ja naulaus oli tosi harvaa. Liian harvasta naulauksesta voi olla haittaa.. mm. syy pinkopahvin repeämiseen ovien ja ikkunoitten yläpuolella voi olla liian harva naulaaminen.




Ensimmäisenä tein kuitenki liima-liisteriseoksen. Sekotin liisterin Pride pussitavarasta ohjeen mukaan ja lisäsin siihen erikeeperiä 1/3 liisterin määrästä. Muutaki samaan käyttöön tarkotettua liimaa voi käyttää. Joissain ohjeissa liimaa on enemmän ku liisteriä ja toisinpäin. 
Riippuu taas kuka tekee.


Kun liimaseos oli valmis leikkasin oven päälle ja reunoille tulevat pahvikaistaleet.
 Mittasin ja piirsin viivan, jota pitkin leikkasin saksilla.


Pahvin naulaaminen alotetaan keskeltä pahvin yläreunaa. Ensin naulasin kevyesti kiinni n. 30 cm välein yläreunasta. Kun yläreuna oli kiinni suoristin kädellä pahvia eli pingotin (ei tarkota venyttämistä) ja naulasin alhaalta. Kun pahvi oli molemmista päistä kevyesti kiinni lisäsin nauloja siksakkiin. 

(Nupinauhalla on tärkeä osa pahvituksessa. Jos nupinauhaa ei ole naulan ja pahvin välissä, pahvi repeää helposti pingottuessa. Nupinauha jakaa naulan puristuksen laajemmalle alueelle. 
Nupinauhaa on rullassa 50 m ja se maksaa n. 5€ rulla. Se on käytännössä pinkopahvia leikattuna valmiiksi 19mm leveeksi nauhaksi.)

Pahvin reunat jätin n. 10cm ovenreunojen ulkopuolelle ja naulauksen lopetin oven reunaan.


Oven yläpuolella olevan pahvin ylimenevät osat liisteröin liimaseoksella sivellintä käyttäen ja päälle liimasin oven reunoille tulevat vuodat. Pinkopahvin toinen reuna on valmiiksi jo rullassa ohennettu näitä saumakohtia ajatellen. Ohennettu reuna tulee aina saumassa päällimmäiseksi, 
ohentamattoman pahvin päälle.


Liimauksen jälkeen naulasin nupinauhan loppuun, molempien pahvien päälle saumakohdassa.


 Kun yläreuna oli naulattu, naulasin alareunan jonka jälkeen ovenpielet ja viimisenä nurkat ja reunat.


rajulta ja ryppyseltä näytti kun oli naulattu, mutta hetken kuivuttua..


oli pingottunu jo aikasta paljon ja tästäki kuvasta vielä kiristyi entisestään.
 Saman pingotushomman tein isolle ikkunaseinälle.

Ensin ikkunan ylä- ja alaosapahvi..taas 10cm yli ikkunan ja reunat roikkuivat irrallaan.


reunoihin liima-liisteriä keskelle..


ja toinen vuota laitetaan n. 10 cm limittäin. Reuna painetaan tiukasti kiinni joko muovilastalla, paksusta pahvista tehdyllä palalla tm. vastaavalla. Ylimenneet liisterit pyyhitään pois kostutetulla sienellä.


Kostean sauman päälle voi lyödä varmistukseksi vielä muutaman nupinaulan riviin ilman nupinauhaa, jotka poistetaan kun sauma on kuivunut.


Pinkopahvi!! nyt se on seinissä naulattuna. Odottelee pingottumista ja kuivumista.
Pingotusvaiheessa on hyvä jos ei olisi liian lämmin eikä vetoisa tila. Ne tekiät edistää pahvin kuivumista ja voi olla, että pahvit kerkeää kuivua jo ennenku on saatu seinälle jos on liian lämmintä. Kun lämpö ja vetosuus on pieni, pahvi kiristyy paljon seinäpinnassa ja tulee siisti lopputulos.
Ei siltä vielä näytä kosteena!

Naulariveistä ei tullu ihan niin suoria ja kauniita ku ois ehkä voinut..syytä oli kyllä jonku verran hirsiin jääneissä vanhoissa huopa-ja nupinauloissaki..joutui niitä väistelemään. Mut eipä niitä rivejä nää kun näissä kuvissa. Huominen päivä vierähtää hautajaisissa, joten Sunnuntaina hommat jatkuu viimeistelyn merkeissä!











torstai 19. helmikuuta 2015

pinkopahvityö: pahvien leikkaus ja kostutus


Hiihtoloma menee mukavasti puuhaillen. Tätä pahvitus urakkaa en ole ottanut niin hirveän vakavasti, vaan tehnyt sen mitä kerennyt kaiken muun ohessa..pikkuhiljaa eteenpäin muutama tunti silloin tällöin aina kun joku ehtii lasten perään kattoa. Pienet seinät pahvitin ensin valmiiksi. Kameran latausjohto oli hukassa joten räpsin kuvia kostutus- ja leikkausvaiheesta vasta ison seinän pahveja tehdessä.

Pääsin Keskiviikko iltana siihen vaiheeseen, että sain avata pinkopahvi- ja muovirullat. Pieniä perhosia oli mahanpohjassa, kun lähdin työtä taas tekemään. Koulussa olin harjotellut muutamia viikkoja aijemmin ja niitä kertailin samalla päässäni. Päättötyön kirjotusosuuden oon nyt saanut jo aika lailla valmiiksi, enää puuttuu kuvien lisääminen, liitteet, plus muutama muu pikku juttu.
mutta..

Pinkopahvin leikkauksesta ja kostutuksesta pitäisi kertoa nyt jotain..

Pinkopahvia voi leikata melkeinpä millä vaan leikkaamiseen tarkotetulla työvälineellä esim. mattopuukko, tapettiveitsi, sakset ym. ym.
Sitä en oikeastaan edes tiedä, että miksi?? pinkopahvi leikataan näin kuten alla esittelen, joka kuitenkin on se alkuperäinen ja "oikea" tapa ja myös se tapa jonka koulussa opin.

Ensin levitin muovin lattialle leveäksi. Muovi oli avattuna 3m leveää eli juuri oikean kokosta kun pinkopahvirulla on leveydeltään 150 cm. Leikkasin muovin pituuden sopivaksi, että sain reunat vielä taitettua pahvien alle kun käärin ne muovin sisälle kostumaan.

Mittasin seinäpinnan korkeuden ja rullasin pahvin auki muovin päälle. Mittaan lisäsin n. 10cm ylimääräästä "leikkausvaraa". Leikkaamiseen voi käyttää suoraa lautaa tai vaikka alumiinilinjaaria. Itse käytin irrottamaani ikkunalistaa.


Laitoin listan leikkauskohtaan ja menin seisomaan sen päälle. Varovasti nostin rullaa toisesta päästä ja repäisin pahvin puoleenväliin asti, jonka jälkeen sama tehtiin toiselle puolelle.


Vuodan leikkaamisen jälkeen kostutin sen. Vuodat voi myös leikata vasta kostutuksen jälkeen.


Pinkopahvin idea on, että se kostutetaan ja pingotetaan nauloilla seinäpintaan. Kuivuessaan pahvi kiristyy ja pinnasta tulee suora ja pinkeä.

Kostutuksen tulisi olla suht tasainen joka puolelta pahvia. Joissain ohjeissa käsketään pahvi kostuttaa molemmilta puolilta ja toisissa taas neuvotaan tekemään se vaan takapuolelta eli harmaalta puolelta. Itse olen oppinut, että kostutetaan vain yhdeltä puolelta.

Kostuttamisen voi tehdä suihkupullolla sumuttamalla, siveltimellä/tapettiharjalla sivelemällä tai räpsimällä maalausharjalla/liisteriharjalla niinku tässä seuraavaksi näytän. Kostutusaineena on tavallinen vesijohtovesi.

Räpsimisellä tarkoitetaan veden roiskuttamista pään yläpuolelta tai edestä maaliharjalla tai liisteriharjalla. Harja kastellaan veteen ja hailautetaan liiat pois, jonka jälkeen räpsitään vettä pahvipintaan alottaen takareunasta etureunaa päin seisomalla koko ajan pahvin päällä, sen edessä.


 Pahvi ei saa kastua litimäräksi eikä siihen saa tulla isoja lammikoita tai alueita..ne jäävät kuivuessa "pusseiksi". Pinnan tulis olla pientä pisaraa täynnä.


Kun vuota on kostutettu päälle rullataan uusi pahvi ja leikataan ja kostutetaan. Pieniä seiniä varten kostutin neljä vuotaa. Kannattaa tehdä varuiksi yksi ylimääränen, jos sattuu vahingossa repeämään tai muuten vaurioitumaan vaikka.


Vuodat voi vielä ennen muoviin käärimistä kääntää niin, että ensin kostutettu on päällimmäisenä pinossa, jolloin pahvit tulee myös käyttöön kostutusjärjestyksessä. Ei kuitenkaan välttämätöntä mun mielestä, jos ajatuksena on laittaa heti ne seinään. Jos uusia kostuttaa jälkeenpäin niin ymmärrän idean..

Pahvit kääritään ja suljetaan muovin sisään tiiviisti. Päällä ei saisi kävellä tai pahvit voi kärsiä.

Pahvien tulisi kostua rauhassa..
taas jälleen ohjeita on monia. Museoviraston ohjeessa on ajaksi annettu vähintään puoli tuntia ja toisaalla puhutaan 3-8 tunnista. Ite olen antanut kostua yön yli. Riippuu varmaan huoneen lämpötilastakin paljon.

Meillä huone on kylmänä tällä hetkellä, joten lämpöä ei pahemmin ole. Oletan siis, että pitempikään aika ei ole haitaksi. Siellä ne saa muhia huomiseen asti sit alkais taas hillitön seinään hakkaus!