lauantai 22. marraskuuta 2014

melkein valmiit karsinat




Oon kironnu talvea koko syksyn mielessäni..sitä pimeyttä ja kylmyyttä ja ainaista talon lämmittämistä..

mutta nyt ku se lumi ja pikkupakkanen vihdoin tuli, mieli kirkastui heti ja lapset viihtyy pihalla aamusta ilta myöhään laskemassa pulkkamäkeä!

Ei tunnu yhtään niin kurjalta enää.

Jatkona edelliseen kirjotukseen..
hevostallin etenemisestä yritän taas pikkusen kertoa.






Ennen varsinaisten karsinoiden kasaamista tehtiin lantaluukut koloihin.

Ajatushan luukuista lähti äitini vanhan tallin hoitohelppoudesta juuriki, koska sinne oli joskus ennen muinoin tämmöset tajuttu rakentaa. Helpottaa kummasti ku jää ylimääräset kottikärryn täytöt, kuskaukset ja tyhjennykset välistä. Enää ei tarvi ku puruja lisätä kottikärryillä kiitos LANTALUUKKUJEN!


Tilattiin Salon paikallisesta AKKsta kehyspellit taivutettuna oikeeseen muotoon, 
lopputulos oli siisti, eikä tilikään tyhjentyny täysin.


 Oven metalliosat ja lukko systeemi tehtiin omassa metallipajassa. 
Laudat tervattiin pintaverhoukseksi ja sen taakse tuli uretaani vähän eristämään ja vaneri. 
Vaneri olisi vielä tarkotus vetää tervalla niin säilyy paremmin ja metalliosat hopeisella vasaralakalla.


Pajassa valmistui myös ikkunoihin kalterit.
Kehykset tehtiin kulmaraudasta ja latta(ts.lättä) ;) raudasta kalteriosat, joiden reunat hiottiin hyvin ettei jäänyt teräviksi. Kaipaisi lakkaa vielä nämäki osat!

Ikkunat ajateltiin kääntää vielä toisinpäin ennen seinien ulkopintojen laittoa, että avautuvat ulospäin. Helpompi pestä ku ei tarvi joka kerta irrottaa kaltereita..jos niitä edes ikinä enää saa noiden pulttausten jälkeen irti seinistä.





 Seiniä varten tehtiin profiilit jotka pultattiin betoniseiniin kiinni, ennen itse seinän kiinnittämistä niihin. Tolppapäähän tehtiin tolpan pyöreää muotoa mukailevat raudat lattaraudasta taivuttaen.
Seinät kasattiin ja liukuovikiskot asennettiin paikoilleen.

Edelleen ovet on vaiheessa. Niistä puuttuu lukkolaitteet ja ohjurit alareunoista, mutta täydessä toiminnassa ovat.

Kolme yksiötä valmiina ja kaksi vielä jossain vaiheessa valmistuu. Niiden kanssa ei pidetä kiirettä. Tällähetkellä ajavat hyvin puruvaraston asemaa.


Lattialla olevat ämpärit ei toimi meijän hepoilla vaan tykkäävät kaataa aina vedet pitkin karsinaa.. täytyy varmaan ostaa kaltereista roikkuvat ämpärit väliaikasesti ennen kun ensi kesänä toivottavasti saadaan kaivettua vesi talliin ja juoma-automaatit otetaan käyttöön. Siihen saakka veden vienti talvisin työllistää aika lailla kottareilla kun kärrätään. 

Mutta jospa vielä puoli vuotta jaksais ku ollaan sitä jaksettu viimeiset 6kin! =)
Onneks on tallin kaadot sentään kohdillaan niin valuu suoraan kaivoon!
 

 Vesipiste, lavuoaari ym. tulee portaiden alle.
Portaita pitkin pääsee jo heinävintille, joka pitäin näinä viikkoina täyttää niillä.
Mietinnässä vielä laittaakko vintin lattiaan reijät karsinoille, että sais suoraan heittää heinät ylhäältä sinne vai miten homman hoitais?!? Sitä täytyy vielä pähkäillä.


Portaat kaipaa vielä pikkusen tervaa ja kalterit lakkaa. 
Jospa joululomalla ois aikaa niitä hommia viedä vähän eteenpäin.

Osa kaltereista ja seinistä on jo lakattu. Alla siistiä pintaa. 
Metalliosat olisi ollut kiva käyttää sinkityksessä mutta meijän budjetti ei antanut periksi.
Törky kallista hommaa ja maksetaan kuulemma kilojen mukaan..ei pinta-alan?! 
Tehtiin siis tämmönen ratkasu.


 Pian karsinoiden valmistuttua sain viestinä tämmösen kuvan..


Mikähän se mahtais olla?? 
tai mitä siitä mahtoi tulla?=D

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

metallitöitä


Koulussa jakso vaihtui taas, työharjottelu takana hienossa kelohirsitalossa: tapetointia, nauhotusta, maalausta ja tasotusta sitä perus mukavaa maalarin hommaa ja nyt tulevassa jaksossa edessä on kuulemma pinkopahvin asennusta, sen maalausta ja tapetointia. Kuullostaa mielenkiintoselta eli sitä odotellessa! mutta pakko ihmetellä.. mihin tää aika oikein katoaa??

Meillä ei ihan vielä päästy kotona vaihtamaan jaksoa ja kohdetta,
vaan edelleen jatketaan hevostallin parissa.. sitä naputtaen. Paljon ollaan kuitenki päästy siinä eteenpäin ja alkaa jo näyttämään aika lailla meijän karvakorvien kodilta.

Vesa on päässy toteuttamaan itseään nyt oikeen urakalla. Syys- lokakuun vaihteessa meillä ruvettiin karsinoitten tekoon. Kaikki metallihommat tehtiin itse. Muutaman vuoden kokemus siltäki alalta auttoi meidän hommissa taas paljon... ja tulee auttamaan vielä moneen otteeseen.









materiaaleina käytettiin kaltereissa 25mm pyöreää huonekaluputkea, rungon yläosa tehtiin 40x40x1,5 profiilista, rungon alaosassa käytettiin 35x35x1,5 U-profiilia ja välipuut 30x30x1,5mm profiilia.

Metallit leikattiin, porattiin ja hitsattiin kasaan..mittausta ja suunnittelua tietenkään vähättelemättä.
Vesan autotalli toimi hetken metallipajana. Kaiken muun homman lisäksi siellä sovitettiin yhteen ensimmäinen etuseinä ja ovi.


pikkuhiljaa niitä alkoi valmistua ku sieniä sateella


 päästiin talliinki niitä sovittamaan ja sopihan ne!


 muutama pakkasyö hevoset ulkona ja keskeneränen talli sai aikaan sen, että lisättiin vähän vauhtia ja nostettiin työtahtia. Kun lapset menivät nukkumaan höylättiin ja tervattiin lautoja ja lankkuja väliseiniin.

Oikean paksusta puuta ei löytyny niin jouduttiin höyläämään useampi milli pois ennen ku saatiin ne U-profiiliin sopivaksi. Taisi ensimmäisenä yönä venyä 3 asti höyläillessä, mutta saatiin siitä samalla ekat purut karsinan kuivikkeeksi, jotain positiivista siinäki hommassa!

Höyläämisen jälkeen oli vuorossa pölyjen pyyhkiminen ja lankkujen tervaus. Tehtiin tervauspiste tallin takaosaan muutaman laudan päälle.


kun lankut oli kuivunu, pylväiden päältä leikattiin metallit pois ja koottiin ja kasattiin valmiista seinistä yksi iso karsina ensalkuun, että saatiin hevoset sisälle öiksi. 


Kaikki kolme: Sani, Alma poni ja Oliver aasi yöpyivät ekat viikot siinä..sen jälkeen ruvettiin tekemään oikeita karsinoita alottaen oikeesta takakulmasta johon tuli mun siskon, Aman hevonen loka-marraskuun vaihteessa.